Skip links

Primer Pil Geri Dönüşümü

Şarj edilemeyen, tek kullanımlık ömre sahip pillerdir. Radyo, el feneri, oyuncaklar, uzaktan kumandalarda kullanılan, günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız piller bu grupta yer almaktadır.

Hayatımızda birçok kolaylığın oluşmasını sağlayan piller kullanım ömrünün sonlanması sonrası doğaya bırakılması halinde içermiş oldukları ağır metallerin toprağa ve yüzey sularına geçmesine sebep olarak önce çevre kirliliğine ardından dolaylı olarak insan vücuduna geçerek insan sağlığına zarar vermektedir.

Bunun yanı sıra çinko, mangan, demir gibi metalleri yüksek oranda içermiş olduklarından dolayı ekonomik bir değere sahipken doğadan elde edilen madenlere sahip olduğundan dolayı ham madde değerine de sahiptir.

Türkiye’nin ilk pil geri dönüşüm tesisi 2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı - Sanayi Bakanlığı - TÜBİTAK - Exitcom iş birliği ile kurulmuştur. Türkiye’de bir ilk olan tesisimiz 10.000 ton/yıl kapasiteye sahip olarak pillerin R4 kodu ile işlem görmesi sağlanmaktadır. Türkiye’de atık pilleri toplama sorumluluğunda bulunan TAP Derneği ile yapmış olduğumuz anlaşma doğrultusunda, ülke içerisinde toplanan tüm piller tesisimize nihai olarak ulaşmaktadır.

Kendini her gün geliştirmekte olan Exitcom Recycling, primer pil prosesi üzerinde yapmış olduğu Ar-Ge çalışmaları ve dahil olduğu Avrupa projeleriyle beraber pil işleme yetkinliğini uluslararası düzeye çıkarmış, atık pilden ham madde üretimi sağlamayı başarmıştır. Atık pillerden çinko, mangan, demir gibi metallerin kazanımı sağlanarak birçok sektörün ham madde ihtiyacını geri dönüşüm yoluyla sağlamaktadır.

Sekonder Pil Geri Dönüşümü

Çok kullanımlık, şarj edilebilen grupta bulunan uzun ömürlü pillerdir. Laptop, tablet, telefon, dijital kameralar gibi oldukça geniş kullanım alanına sahip olup, her geçen gün günlük hayatın içerisindeki kullanımları artmaktadır.

İçermiş oldukları lityum, nikel, kobalt gibi değerli madenler nedeni ile dünya için çok önemli, stratejik, ekonomik değere sahip atıklardır. Artan kullanım alanları ile her gün ham madde ihtiyacı yükselirken doğal kaynaklardan elde edilen ham madde talebi karşılamayacaktır. Bu durumda geri dönüşüm ile talebin karşılanması önemli bir noktada yer almaktadır.

Exitcom Recycling, 2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı- Sanayi Bakanlığı - TÜBİTAK - Exitcom iş birliğinde kurulmuş olan Türkiye’nin ilk ve tek pil geri dönüşüm tesisini, yapmış olduğu Ar- Ge çalışmaları, dahil olduğu Avrupa projeleri ile geliştirerek dünya standartlarına ulaştırmış, sekonder pillerden kobalt, nikel, lityum eldesi sağlayarak Türkiye ekonomisine, dünya ekosistemine fayda sağlamaktadır.

Exitcom Recycling, pil toplama, fiziksel ve kimyasal işlemlerle farklı ham madde türlerinin teminini sağlayarak hem Türkiye hem de dünya genelinde önemli bir oyuncu konumundadır.

Araç Pil Geri Dönüşümü

Dünya genelinde artan araç sayısı, petrol kaynaklarının hızla tükenmesi, sera gazı etkisi ve iklim değişikliği sorunlarının artmasına yol açtı. Bu nedenle enerji sektöründe alternatif enerji kaynaklarına yönelik çalışmalar hız kazandı.

Elektrikli araçlar, çevre dostu ve sürdürülebilir bir seçenek olarak öne çıktı. 2030 yılına gelindiğinde dünya genelinde kullanılan araçların %50'sinin elektrikli olması bekleniyor. Ancak elektrikli araçların en önemli bileşeni olan lityum iyon bataryaların üretimi ve ham maddelerinin temini büyük bir öneme sahip.

Bu bağlamda, geri dönüşüm stratejik bir öneme sahiptir. Avrupa Birliği, batarya üreticilerine belirli bir yüzdeyi geri dönüşmeden elde etme zorunluluğu getirmiştir.

Exitcom Recycling, Ar-Ge çalışmalarıyla geri dönüşüm süreçlerini geliştirerek dünyadaki önde gelen tesisler arasına girmiştir. Firmalar tarafından kullanılmayan piller toplanır, Exitcom tesisine ulaştırılır ve ulusal/uluslararası düzenlemelere uygun bir şekilde işlenir. Sonuç olarak, stratejik öneme sahip kobalt, nikel ve lityum gibi metaller farklı endüstriler için gerekli formlarda üretilir. Bu sayede Close-Loop bir döngü oluşturularak üreticilere atıklarından ham madde tedarik edilir.

Lityum iyon bataryalara olan talep arttıkça, geri dönüştürülen ham maddenin önemi de artmaktadır ve Exitcom Recycling, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, çevre ve insan sağlığına katkı sağlayarak Türkiye ve dünya ekonomisine hizmet eden bir şirket olarak öne çıkmaktadır.